3 typy závisláků na sladkém. Který jsi ty?

Jak už ode mě víte – nic jako zdravý a nezdravý životní styl neexistuje. Nelze říct, že by jedna potravina byla zdravá a druhá nezdravá. Vždy záleží na několika faktorech, ale ten hlavní je: Je to zdravé pro mě?

Problém jsou závislosti. Spoustu lidí je dnes na něčem závislých. Tento článek se bude věnovat hlavně závislosti na sladkém.

Všimnul jsem si, že většina lidí si nejen neuvědomuje CO konzumuje, KDY to konzumuje, ale ani KOLIK toho konzumuje. Problém není ani tak sladké a průmyslově zpracované jídlo, jako to, kdo jsme my, jaké je naše tělo, kolik toho dokáže snést.

Sladké jídlo nemusí být nutně zlé, vždy záleží na kontextu. Pojďme se podívat na 3 hlavní skupiny konzumátorů sladkostí.

1. Emoční jezení

Emoční jezení – typické znaky jsou: silné bažení po sladkém (nebo celkově nezdravém) jídle, silná závislost, bez sladkého není energie ani chuť do života.

Častá u těchto lidí bývá taky závislost na sociálních sítích, televizi, pornu, modrém světle a s tím související časté trávení v prostorech se silným elektromagnetickým zářením.

Tento typ lidí trpí chronickým nedostatek dopaminu (motivace, energie) a serotoninu (dobré nálady). Mají ve stravě málo bílkovin a chybí jim v životě něha a láska (nejčastěji od sebe samých), tak si to kompenzují sladkým jídlem.

2. Jezení z nudy

Jezení z nudy – První fáze emočního jezení. Tady není (zatím) tak silná závislost, ale postupně může dojít až k emočnímu jezení (1.), pokud trvá dlouhodobě.

Často lidi z této skupiny mají pocit, že jejich život je nudný, necítí naplnění, nemají moc co na práci (a nebo ne něco zajímavého, co by je bavilo), tak si dají sladkost, aby cítili aspoň něco.

Řešení: Najděte si činnost, která vám vyplaví potřebné neurotransmitery proto, abyste se cítili skvěle a nemuseli si to kompenzovat sladkým. Ideálně něco, kde budete užiteční nebo se budete cítit potřební.

3. Zdravá konzumace sladkostí

Jezení proto, že to tělo skutečně vyžaduje – Ideální situace: Pokud má tělo silný energetický výdej, mám nízké % tělesného tuku + ideálně je léto, kdy je naše tělo nejvíce připravené přijímat zvýšené množství sacharidů, tak tady může konzumace cukrů dávat smysl.

Když trénujete/sportujete/máte fyzickou aktivitu, vaším hlavním zdrojem paliva je glykogen ve svalech. Glykogen je zásobní forma glukózy, která se skládá z dlouhých řetězců molekul glukózy s četnými větvemi.

Přetržení glukózy z glykogenového řetězce je potřeba kvůli produkci ATP (adenosintrifosfátu), který slouží jako primární zdroj energie pro buňky. Ten transportuje chemickou energii a je rozhodující pro svalové kontrakce. 

Výzkumy potvrzují, že nejlepší způsob, jak doplnit svalový glykogen po tréninku, je co nejdříve přijmout sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Proto je nejlepší čas konzumovat rychlé cukry hlavně po tréninku.

Tato konzumace se zdá jako nerozumnější a nejzdravější pro naprostou většinu lidí.

Jak navrátit své tělo navždy do přirozeného stavu, zbavit se všech závislostí a konečně si začít užívat život bez výčitek a omezení si přečtěte v kompletním detailním návodu „Tajemství našich předků„, kde se naučíte od A do Z jak restartovat své tělo.

Poznámka pod čarou pro ženy:

Tím že jsou ženy cyklické, (mají různé fáze menstruačního cyklu) se i mírně mění jejich hormony v závislosti na tom, v jaké jsou zrovna fázi.

První dny menstruace jsou v tzv. folikulární fázi, kdy je snížen hormon progesteron a estrogen, tudíž je jejich tělo daleko více připraveno na bílkoviny a tuky a zaměřovat se na kvalitní stravu, než jíst sladkosti.

Naopak v luteální fázi se zvyšuje se hladina hormonů estrogenu a progesteronu, tudíž je dominantní cukrový metabolismus a ženy si tak můžou díky větší inzulínové senzitivitě dovolit více cukrovinek s daleko menším „negativním dopadem“ na tělo, než ve folikulární fázi (a taky, že v této fázi na ně často mají i větší chuť.)

Pro více tipů mě sledujte i na Instagramu, FacebookuYouTube.

Profesionální osobní trenér, autor online-kurzů a online-tréninků o zdraví, stravě a biorytmech těla. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.