Stokrát jste slyšeli, že jste to, co jíte. Dokonce o tom byl natočen jeden český pochybný pořad. V tomhle článku se podíváme více na to, proč to, co sníme ovlivňuje nejen vaši váhu, ale i celou vaši náladu a energii, ale i to, kdo jste – tedy vaši osobnost.
Všechno, co sníme se totiž dostane do našeho střeva, což je středobod našeho zdraví. V našem střevě je většina imunitního systému (až 70%), tvoří se v něm naše hormony, neurotransmitery (nálada, energie), tedy je to největší endokrinní orgán v lidském těle.
Střevo má dokonce svůj vlastní nervový systém a díky tomu je úplně nezávislé na mozku. Střevo vykazuje hodně podobností z mozkem a proto se mu říká druhý mozek.
Je to největší součástí naší psychiky, protože je právě propojeno skrze osu střevo-mozek (gut-brain axis) a ovlivňuje naší náladu, osobnost, dietní rozhodnutí a funkci mozku.
Když o tomhle začnu mluvit před klienty, začnou se vždy kroutit a nevěřícně se křižovat. To, jak se chováme a kdo jsme je totiž přímým odrazem toho, v jakém stavu máme naše střevo – náš střevní mikrobiom.
Normálně se dnes stává to, že pokud u klidného člověka transplantují mikrobiom od vztekajícího člověka, tak se u něj vyvinou příznaky cholerika, které měl původní „majitel mikrobiomu“.
Některé východní nauky a náboženství dokonce tvrdí, že ve střevech je naše duše.
Ve střevě máme tzv. mikrobiom, což jsou mikroorganismy, které dohromady váží 1-2 kg a ty vysílají skrze osu střevo-mozek (gut-brain) signály, co zrovna chtějí, potřebují a jak se cítí.
Například pokud často jíte sladké, tak se ve vašich střevech může přemnožit kvasinka Candida albicans, která sama (bez vašeho rozhodutí) rozhodne, že chce více sladkého a řekne mozku, že máte chuť na sladké. Častějí a častěji.
To jsou přesně ty neovladatelné chutě, které někdy nemáte pod kontrolou. Pak jdou kila nahoru a zdraví dolů.. Není to tedy vaše vědomá volba co jíte, ale volba vašeho střeva.
Není ale potřeba zoufat nebo propadat bezmoci. Můžeme je krásně „překrmit“ a dát tak tělo do rovnováho a zbavit se chuti na sladké nebo třeba i výkyvy nálad, depresí atd.
Není to ale tak jednoduché, jak se zdá. Spoustu lidí, když se dozví, že můžou svůj emocionálně-mentální stav měnit skrze svůj mikrobiom – imunitu, tak si najdou na internetu informace o psychobiotikách.
To jsou bakteriální kmeny, které dokáží ovlivňovat vaši psychiku. Najdou si, které jsou na deprese, mění chutě na sladké, zlepšují náladu atd., atd. a začnou je užívat.
Tohle ale může být nepezpečné, protože vy úplně přesně nikdy nevíte, jaké máte složení mikrobů ve vašem střevě a může to udělat více škody, než užitku. Existují daleko chytřejší strategie, jak na to.
Pokud dlouhodobě jíte stejnou stravu, dochází ve vás ke zformování enterotypu, což je jeden stejný vzorec, ke kterému pak vaše tělo tíhne.
Podle rozlišení jednotlivých enterotypů pak můžeme sledovat třeba to, proč někomu funguje být vegan a jinému jíst maso, proč někdo dobře funguje na více sacharidech a někdo na tucích, proč někdo má predispozice k určitým onemocněním atd.
Vaši cílem by mělo být mít rozmanitý jídelníček a nejíst pořád to stejné dokola, což dělá naprostá většina lidí. Rozmatitost stravy je důležitá věc a je to taky jeden z důvodů, proč lidé, kteří ji „nezdravě“, ale mají rozmanitost jídel (bohatý mikrobiom, pestrost mikronutrientů) jsou zdravější, než lidi, kteří ji evidentně zdravé jídlo, ale jí pořád dookola to stejné.
Dále pak:
A další faktory..
Střevní bakterie si pravidelně „načítají“, kolik toho jíte, co jíte a podle toho se snaží hospodařit s energií. Tuhle informaci pak posílá střevo do mozku, které mu říká, kolik jídla potřebujete. Pode toho vám pak dá tělo signál jestli jste sytí nebo ne.
U většiny lidí je ale, díky výše zmíněným faktorům, tento signál ze střev do mozku narušen a tak nedojde k této „záklopce“ a tělo nemá dost, chce více a potom lidé přibírají na váze a neví proč.
Pokud je člověk zdravý, tak jeho tělo dokáže se dokáže vyvážit nadbytek kalorií tím, že zrychlí metabolismus a zvýší spalování v buňkách. Stále se snaží dostat do rovnováhy. Tento mechanismus s narušeným mikrobiomem nefunguje optimálně.
S narušeným mikrobiomem pak jde ruku v ruce zvýšená střevní propustnost, což je stav, kdy stěny střevního epitelu nejsou přilnavé k sobě, ale mírně se rozevřou a pak do těla snáze pronikají viry, patogeny a bakterie.
A nejen to, střevní propustnost je spojována s autoimunitními poruchami, diabetem a dalšími civilizačními onemocněními, které jsou u nás v ČR momentálně na vzestupu.
Více prakticky s konkrétními tipy, rady a strategiemi jak obnovit svůj mikrobiom a navrátit své tělo, imunitu a psychiku zpátky do rovnováhy a díky tomu si můžeme pak užívat energický a zdravý život se budeme bavit v detailní přednášce 7.11.2021 Jak posílit imunitu v roce 2021.