Vývary z masa a kostí se jí/pijí od pradávna. Jedli jej naše babičky, dědečci jejich rodiče a jíme je dnes i my.
Dnes se moderní věda shoduje na tom, že to je pro nás velmi nutričně bohatá superpotravina plná plná aminokyselin, vitamínů a minerálů, a která dokáže zlepšit zdraví, imunitu nebo dokonce sportovní výkony.
Ukazuje se, že při těžkých silových cvicích, těžkých vytrvalostních trénincích, konzumaci alkoholu, konzumaci léků, při špatném spánku, nadkonzumaci lepku z pšenice nebo při stresu může docházet k narušování naši střevní bariéry, která chrání tělo proti patogenům.
Je to v podstatě taková naše nejdůležitější hradba proti všemu zlému, co se do těla nemá dostat. V této „hradbě“ se nachází až 70% naši imunity.
Když se tato bariéra naruší výše zmíněnými faktory, tak daleko snáze do naše těla proniknou bakterie, viry a jiné patogeny, jsme náchylnější na civilizační nemoci, nachlazení, deprese, úzkosti a všechny negativní vlivy prostředí.
Pití hovězího vývaru pomáhá zacelovat tuto střevní bariéru.
U hovězího vývaru je důležitá i délka vaření, a to alespoň 8 hodin, aby došlo k uvolnění pojivých tkání z masa a kostí. Pravidelnou konzumací hovězího vývaru tak můžete ušetřit stovky korun za suplementy na klouby a šlachy, protože je v něm i poměrně slušná dávka kolagenu.
Pití hovězího vývaru (nejlépe bez nudlí) se dá i využít pokud jste třeba nachlazení nebo jenom tak, pro prevenci zranění, podporu imunity, podporu mikrobiomu, zlepšení trávení nebo třeba místo energetického nápoje.